Mergel Rouwet - Aan de Fremme 51, 6269 BK, Margraten, Zuid Limburg, Nederland.
Home Mergel Geschiedenissen Mergelwinning en gebouwen in Zuid Limburg

Mergelwinning en gebouwen in Zuid Limburg

Veel gebouwen in Zuid Limburg zijn met mergel gebouwd en deze steensoort wordt heden ten dagen nog regelmatig gebruikt voor restauratie en speciale nieuwbouw projecten.
Bij de werkplaats zien we de grote ruwe botergele mergelblokken staan die ook hier in de loods tot gebruiksklare bouwstenen verder verwerkt worden.

Op div. plaatsen in zuid Limburg bevinden zich de  ondergrondse mergelgroeven. Door dat de mensen uit de omgeving eeuwenlang de bouwstenen uit de groeve gezaagd hebben, zijn er in de loop der tijden enorme gangenstelsels ontstaan die een oppervlakte kunnen bereiken van ca. 100 hectaren, zoals hier in het dorp Sibbe.

Ergens, een kilometer ver de groeve in, in een rechthoekige gang met een breedte van ongeveer vier meter en een hoogte van zo'n twee meter, is een 'blokbreker' een horizontale gleuf langs het plafond aan het zagen. Deze sleuf wordt vijf a zes centimeter hoog  en een meter diep.

Het uitzagen van de mergelblokken gebeurd tegenwoordig met elektrische kettingzagen. Aan het werkfront maakt de blokbreker twee verticale zaagsneden omlaag, van plafond tot vloer met een tussenafstand van 60 cm. Ook op vloer niveau wordt nog een horizontale zaagsnede gemaakt.
De rechter zaagsnede wordt vooraan iets verbreed, zodat er een metalen beschermstrip in geplaatst kan worden.
Door het inslaan van stalen wiggen ontstaat er zóveel spanning op de steen dat deze diep aan de achterkant  met een doffe knak los breekt.

De nú ontstane rechthoekige zuil van ca 0,6 bij 1 bij 2 meter,  wordt in het midden nog eens extra door gezaagd waarna deze twee helften met de heftruck van hun plaats worden getild. Elk volgend blok kan nu ook aan de achterkant los gezaagd worden.
Als een warm mes door de boter gaat de kettingzaag door de mergelsteen, maar eerder in het verleden gebeurde het uitzagen van de mergelblokken met de hand. Grote ijzeren zagen waren het die door hun eigen gewicht door de mergelsteen heen zakten.

De mergelblokken worden op de tractor met aanhanger geladen en via een kilometers lange route naar de uitgang gereden en vandaar naar de werkplaats waar ze tot de kant en klare bouwstenen gezaagd worden.