Mergel Rouwet - Aan de Fremme 51, 6269 BK, Margraten, Zuid Limburg, Nederland.
Home Mergel Geschiedenissen Kun je verdwalen in een mergelgroeve?

Kun je verdwalen in een mergelgroeve?

In de Sibbergroeve mag je als gewone sterveling niet komen. Dus dan kun je ook niet verdwalen... Deze mergelgroeve is alleen voor het mergelbrekers-werk en alleen toegankelijk voor de mergelbrekers zelf. Zij kennen en herkennen het grootste gedeelte van de kilometers lange gangen. Voorbereid en goed gekleed op de vochtige en kille temperatuur in de gangen. En ze zijn bekend met de procedures wat te doen als het licht eens uit mocht vallen....

Dus:

Het is overal (in heel Zuid Limburg) verboden een mergelgroeven te betreden zonder toestemming. Alleen onder begeleiding van officiële gidsen kun je sommige "grotten" bezoeken, zoals de fluweelgrot in Valkenburg.

Dus: De Sibbergroeve is totaal niet toegankelijk voor het publiek.

 

Sibbergroeve - een stukje van het gangenstelsel Een stukje van de Sibbergroeve. Referentiepunt is duidelijk te zien aan de linkerkant.

 

 

Toch komt de vraag op hoe de mergelbrekers eigenlijk hun weg vinden in het 140 km lange labirinth van de groeve.

Gedeelte van de minutieus in kaart gebrachte Sibbergroeve

Meetpunt, referentie punt in de SibbergroeveMerkteken van een referentie punt op de wand van de SibbergroeveReferentie punten worden overal aangebracht na een nauwkeurige plaatsbepaling, met een theodoliet, in het gangenstelsel.

Op de wanden worden duidelijke codes aangebracht.

Edoch, deze referentie punten helpen niet als je geen kaart bij je hebt en/of het licht is uitgegaan.